Läsförståelse är inte så enkelt som att bara rakt av förstå det man läser. Man brukar skilja på två typer av läsförståelse:
1. Att läsa på raderna
2. Att läsa mellan raderna.
För att förstå det du läser, måste du behärska båda typerna av läsförståelse - annars missar du textens innehåll.
Kortfattat kan man förklara begreppen så här:
Att läsa på raderna:
Svaret står direkt i texten.
Att läsa mellan raderna:
Svaret står inte direkt i texten, utan du måste fundera över det och dra egna slutsatser utifrån din erfarenhet om omvärlden. Detta kräver mer av läsaren. Eftersom vår uppfattning om omvärlden skiljer sig åt beroende på ålder, erfarenheter och vana att läsa så kan det här sättet att tvingas läsa mellan raderna upplevas som oerhört frustrerande och irriterande om man inte begriper fast man ändå tycker sig förstå det man läser.
Vi tar exempelmeningen "Madeleines katt jamar när hon ger den räkor".
En enkel fråga är:
Vad ger Madeleine sin katt?
Svar: räkor (Detta svar står direkt i texten).
En annan fråga:
Varför blir Madeleines katt glad när den får räkor?
Svaret på den frågan kräver att läsaren vet något om katter (många katter gillar räkor och att de brukar jama när de är glada över mat som de får). Läsaren måste alltså resonera sig fram till svaret genom att använda kunskap som inte står rätt ut i texten.
(Jag vet att katter brukar gilla fisk, och räkor är ju som fisk, så därför tror jag att katten blir glad. Den jamar av glädje. Svaret är alltså att katten gillar att äta räkor.)
Här finns ett klipp som ytterligare visar exempel på hur man förstår text genom att läsa mellan raderna: Att läsa mellan raderna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar